Ważna informacja    :       Nr telefonów: 32 255 51 07, 32 256 29 98 *tanie bilety do TWINPIGS nowy sezon 2019*KRAJOWY ZJAZD DELEGATÓW 31.05-02.06.2019r.-POKRZYWNA*szkolenie „Pracownicze Plany Kapitałowe-7 czerwca godzina 9,00- pełna informacja zakładka AKTUALNOŚCI*

Przewodnicząca JSW KOKS Irena Przybysz zorganizowała debatę nt. powstania w Koksowni Dębieńsko zakładu produkcji adsorbentów węglowych.

Na terenie koksowni Dębieńsko ma powstać bezpieczny dla środowiska, innowacyjny zakład produkcji adsorbentów węglowych, w którym ze 180 osobowej załogi znajdzie zatrudnienie ok. 100 osób.

• 8 stycznia br. w Koksowni Dębieńsko odbyło się spotkanie zarządów JSW oraz JSW Koks z pracownikami i przedstawicielami organizacji związkowych działających w koksowni.
  • Debata poświęcona była przyszłości zakładu, w którym za kilka miesięcy
    w myśl obowiązujących przepisów ma zostać zaprzestana produkcja koksu.

Podczas dwugodzinnej debaty zorganizowanej z inicjatywy przewodniczącej NSZZ Solidarność 80 przy JSW Koks Ireny Przybysz na liczne pytania odpowiadali prezes zarządu JSW Daniel Ozon, zastępca prezesa zarządu JSW ds. strategii i rozwoju Artur Dyczko, prezes zarządu JSW Koks Janusz Adamczyk oraz dyrektor zabrzańskiego Instytutu Chemicznej Przeróbki Węgla Aleksander Sobolewski.

W dyskusji uczestniczyli również posłanka Izabela Kloc i burmistrz miasta i gminy Czerwionka-Leszczyny Wiesław Janiszewski.

Najważniejszym punktem spotkania była prezentacja planów dotyczących powstania kosztem ok. 100 milionów złotych zakładu produkcji adsorbentów węglowych, które są wykorzystywane przez sektor energetyczny oraz inne gałęzie przemysłu.

W zakładzie tym znajdzie zatrudnienie ok. 100 osób ze 180 osobowej załogi.

Pracownicy otrzymali też od prezesów Jastrzębskiej Spółki Węglowej i JSW Koks gwarancje zatrudnienia w koksowniach JSW Koks oraz kopalniach i spółkach zależnych JSW.

Adsorbenty węglowe otrzymuje się w procesie karbonizacji surowca oraz aktywacji chemicznej bądź fizycznej wytworzonego karbonizatu. Używane są one nie tylko do adsorpcji zanieczyszczeń ale również jako katalizatory, ponadto służą do przechowywania gazów.

Mogą być stosowane w procesach oczyszczania wody, ścieków, spalin, umożliwiają osiągnięcie wysokiej sprawności odsiarczania i usuwania zanieczyszczeń organicznych.