Ważna informacja    :       Dyzur Prawnika 17.07.2019 godz 9.00

Koncert Noworoczny – Piekary Śląskie

Na zaproszenie Pani Prezydent Sławy Umińskiej -Duraj w koncercie brał udział Przewodniczący Regionu Śląskiego  Dariusz Czech wraz z małżonką.

Sala Ośrodka Kultury Andaluzja wypełniona była po brzegi w czasie tegorocznego Koncertu Noworocznego, który odbył się dziś, 27 stycznia w Ośrodku Kultury “Andaluzja”. Zaproszeni goście oraz mieszkańcy Piekar Śląskich mieli okazję wysłuchać niesamowitego głosu wspaniałej artystki Hanny Banaszak oraz utworów wykonanych przez Orkiestrę Wojskową z Bytomia.

Gospodarzami Koncertu Noworocznego byli Prezydent Miasta Piekary Śląskie Sława Umińska-Duraj oraz Przewodniczący Rady Miasta Tomasz Wesołowski. Na zaproszenie organizatorów odpowiedziało wielu gości honorowych, którzy uświetnili koncert swoją obecnością. Wśród nich znaleźli się między innymi: płk Maksymilian Kajdan – Komendant 4. Wojskowego Oddziału Gospodarczego, ppłk Grzegorz Gdula – Dowódca 34. Śląskiego Dywizjonu Rakietowego Obrony Powietrznej w Bytomiu, ppłk Jarosław Szymanek – Komendanta Placówki Straży Granicznej w Katowicach-Pyrzowicach, kpt. Przemysław Starczewski – Zastępca Komendanta Placówki Straży Granicznej w Katowicach-Pyrzowicach, Janusz Gałkowski – Prezes Spółki Restrukturyzacji Kopalń, insp. mgr Grzegorz Strzęciwilk – Komendant Miejski Policji w Rudzie Śląskiej, Izabela Jaron – Komendant Straży Miejskiej w Chorzowie, Krzysztof Piekarz – Komendant Straży Miejskiej w Piekarach Ślaskich, mł. bryg. mgr Andrzej Małysiak – Komendant Miejski Państwowej Straży Pożarnej w Rudzie Śląskiej, bryg. mgr inż. Tomasz Dziechciarz – Komendant Straży Pożarnej w Piekarach Ślaskich, pwd. Grzegorz Ociepka – Komendant ZHP Hufiec Piekary. Nie zabrakło również oficerów i gości zaproszonych przez Orkiestrę Wojskową z Bytomia, przedstawicieli związków branży górniczej, radnych Rady Miasta Piekary Śląskie, przedstawicieli organizacji związków oświaty, dyrektorów piekarskich szkół i instytucji miejskich, a także samych piekarzan.

Uroczysty i wyjątkowy klimat koncertu zapewniła Orkiestra Wojskowa z Bytomia pod batutą kpt. Krystiana Siwka. W repertuarze orkiestry znalazły się utwory koncertowe, transkrypcje muzyki symfonicznej, a także liczne opracowania standardów muzyki rozrywkowej. Całości dopełnił fenomenalny występ wspaniałej artystki Hanny Banaszak, która wraz z Orkiestrą wykonała m.in. “Żegnaj Kotku”, “Pogoda Ducha” czy “Samba przed rozstaniem”. Zgromadzona publiczność w dowód uznania nagrodziła artystów gromkimi brawami oraz owacją na stojąco.

Podziękowania na ręce wykonawców w imieniu swoim i mieszkańców złożyła Prezydent Miasta Sława Umińska-Duraj wraz z Przewodniczącym Rady Miasta Tomaszem Wesołowskim. Tuż po nich wszyscy zgromadzeni goście wznieśli wspólny noworoczny toast.